SKĄD CZERPAĆ WIEDZĘ?
3 NAJCIEKAWSZE KSIĄŻKI:
FIZJOLOGIA ŻYWIENIA
Podręcznik „Fizjologia żywienia” przedstawia zagadnienia dotyczące funkcjonowania układu pokarmowego, struktur i czynników odpowiedzialnych za regulację łaknienia. Ponadto w książce uwzględniono najnowszą wiedzę na temat tkanki tłuszczowej i jej roli w organizmie. W kolejnych rozdziałach omówiono informacje dotyczące gospodarki wodno-elektrolitowej, zapotrzebowania energetycznego organizmu człowieka oraz roli, jaką odgrywają w nim białka, węglowodany, tłuszcze, mikroelementy i witaminy.
DIETOTERAPIA
W niniejszej książce autorzy starali się przedstawić aktualny stan wiedzy dotyczącej zapotrzebowania energetycznego, roli węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin i składników mineralnych w żywieniu człowieka oraz ich znaczenie w terapii chorób. Ponadto autorzy opisali aktualnie rekomendowane zasady dietoterapii w takich schorzeniach, jak:
- otyłość,
- cukrzyca,
- dna moczanowa,
- choroby związane z rozwojem miażdżycy,
- nadciśnienie tętnicze,
- przewlekła choroba nerek,
- kamice układu moczowego,
- niedokrwistość,
- celiakia,
- fenyloketonuria,
- alergie pokarmowe,
- choroba refluksowa przełyku,
- choroba wrzodowa,
- zespół jelita drażliwego,
- przewlekłe zapalenie trzustki oraz wybrane choroby wątroby.
PODSTAWY DIETETYKI
Niniejsza książka jest pierwszą pracą, obejmującą jednocześnie szeroki aspekt medyczny i dietetyczny wybranych schorzeń. Główną jej część zajmuje dietoterapia wymienionych schorzeń. Wiele miejsca poświęcono także etiologii, patofizjologii i epidemiologii, a w mniejszym stopniu rozwinięto zagadnienia czysto żywieniowe, które studenci przerabiają w ramach innych, ściśle żywieniowych przedmiotów. W tym opracowaniu przedstawiono również przykłady ćwiczeń praktycznych do poszczególnych tematów.
POMOCNA STRONA
https://dietetycy.org.pl/
Źródło:
Źródło:
https://www.medicon.pl/podstawy-dietetyki/25567
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz