sobota, 23 listopada 2019


CIEKAWOSTKI


Od 2006 roku zawód dietetyka jest profesją medyczną, dzięki czemu rozwinęła się wizja pracy dla przyszłych dietetyków.
Niestety z drugiej strony często przy cięciach budżetowych, na przykład w szpitalach, jest to pierwszy etat przeznaczony do likwidacji.
Przyszłość zawodu dietetyka na terytorium krajów Unii jest więc zagwarantowana, ponieważ stosowne przepisy przewidują obowiązkowe zatrudnienie dietetyków w określonych instytucjach.
W naszym kraju dietetycy znajdą też swoje miejsce jako osobiści konsultanci polityków czy gwiazd estrady. Taki model obowiązuje od dawna na Zachodzie.
Na razie dietetycy muszą stawić czoło przeciwnościom i opinii, że ich praca nie jest koniecznie potrzebna.
Ponieważ dietetyk nie jest technologiem żywności ani lekarzem, a łączy oba zawody w jednej profesji, może pracować w różnych miejscach: zarówno w ośrodkach zdrowia czy szpitalnictwie, jak i w klasycznej gastronomii.
Dietetyk dzięki odpowiednim produktom i technologiom sporządzania potraw wspomaga zarówno hospitalizowanych chorych w powrocie do zdrowia, jak i stwarza im szansę zachowania dobrego stanu zdrowia. Zapobieganie chorobom powstającym na tle wadliwego żywienia to z kolei zadanie dla dietetyka w otwartej służbie zdrowia. Natomiast w gastronomii dietetyk dba o zdrowie i bezpieczeństwo klientów.
Dietetyk może także zrobić karierę w poradniach chorób metabolicznych – jednostkach otwartych. Przed dietetykiem stoi także kariera naukowa, która może zacząć się od doktoratu z zakresu nauk medycznych (np. w zakresie biologii medycznej).
źródło :
https://www.careego.pl/zawod-dietetyk/



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

INNE INFORMACJE Dietetyk – współcześnie. Z jednej strony można zaobserwować rosnący trend związany z dbaniem o własne zdrowie przez ...